2016. december 27., kedd

Miért félünk magas kamatozású hitelünk kiváltásától?

Miért félünk a hitelünk kiváltásától?

Tízből három magyar szerint a hitelekkel a bankok járnak jól, és csak akkor vennének fel kölcsönt, ha nagyon muszáj lenne. Nem ez az egyetlen probléma a hitelekkel, sokan még mindig ugyanolyan átláthatatlannak és veszélyesnek tartják a hitelfelvételt, mint a válság előtt. A kutatásban 56 százalék úgy gondolja, hogy lakásfelújításra is érdemes lehet kölcsönt felvenni. Az autóvásárlást egyébként még igen sokan hitelből oldanák meg (47 százalék), a többi életcélt viszont a többség úgy gondolja, hogy más forrásból érdemes finanszírozni. A hosszabb távú hitelek felvételekor érdemes lehet párhuzamosan megtakarítást is indítanunk. Ez különösen a lakáshiteleknél lehet jó, ahol a lakáskasszákkal már négy év után betörleszthetünk a kölcsönbe. Ez azért is éri meg, mert ezen az időtávon a lakástakarékkal magasabb hozamot érhetünk el, mint amekkora a lakáshitelünk kamata. Míg a megtakarítás akár 10 százalék felett is hozhat, addig a lakáshitelek átlagos kamatlába 5 százalék körül alakul a jegybank adatai szerint.


Töretlenül népszerűek az ingatlannal kapcsolatos hosszú távú megtakarítási célok, legyen szó felújításról, korszerűsítésről vagy vásárlásról. Minden harmadik ember spórol erre a célra, és az idei ingatlanpiaci fellendülésnek köszönhetően ez a szám várhatóan még tovább nő.  A váratlan helyzetre való takarékoskodás, a képzés és az ingatlan a három legnépszerűbb megtakarítási cél. Ezekhez egyre inkább felzárkózik az időskorra képzett anyagi tartalék - ez derült ki a kutatásból. A megkérdezettek  17 százaléka szerint havonta 10 ezernél kevesebbet, 19 százaléka szerint 10 és 50 ezer forint közötti, 13 százaléka szerint pedig 50 ezer forintnál nagyobb összeget érdemes megtakarítani. "Mivel egy lakásvásárlás általában jelentősen megterheli a családi kasszát, a hitel kiválasztásánál fontos szempont lehet a kiszámíthatóság, illetve a kockázatok csökkentése". A szakemberek a fix törlesztő részletű hitelek igénylését javasolják, ami kiszámíthatóvá teszi a havi kiadásokat. Emellett érdemes igénybe venni az állami otthonteremtési támogatást, lakástakarékot, lakáshitel cafeteriát, illetve kamattámogatott hitelt. Ezek együttesen, akár több millióval csökkenthetik az összköltséget, miközben a törlesztési idő is évekkel rövidíthető. Arról egyébként, hogy az emberek fantáziát látnak ezekben a megoldásokban, az is tanúskodik, hogy például a lakástakarékpénztár az életbiztosítások után már a második legnépszerűbb megtakarítási formává vált Magyarországon.

Meddig marad ilyen alacsonyan a Jegybanki alapkamat?
Jelenleg 0,9 % körül áll a Jegybanki alapkamat. Évek óta most van a legalacsonyabb szinteken.  Elemzők szerint a 4-6% közötti alapkamat lesz majd, akár 1éven belül, a mérvadó.
Viszont ha így alakul, akkor a jelenleg forinthitelt fizető,változó kamatozású, referenciakamat változáshoz igazított törlesztésű hiteleknek változni fog a törlesztőrészlete a kamatperiódus után. Általában a magyar hitelpiacon a 3 havi kamatperiódusú hiteleket választották a legtöbben.
Ez azt jelenti a fenti „példa” alapján, hogy a harmadik hónap után emelkedni fog a hitelük kamata, ezáltal a hitel törlesztőrészlete is.

Most még megérheti kiváltani a régi hiteleket !
Érdemes hosszú távon a FIX kamatozású, ezáltal az egész törlesztési időszak alatt FIX törlesztőrészletű hitelek mellett dönteni, méghozzá akár hitelkiváltással is, hiszen most az alacsony Jegybanki kamatok mellett alacsonyabb kamatú FIX  hitelek is vannak a pénzügyi piacon.

Viszont ha emelkedő tendenciát fog mutatni a Jegybanki alapkamat, akkor a pénzügyi intézmények is emelnek majd a kamatok szintjén, azaz drágább hiteleket tudnak majd akkor felvenni az emberek, és hitelkiváltásnál is ugyanez lesz.

Arról nem beszélve, hogy jelenleg sokan még mindig a 8-12%-os kamatú hitelüket törlesztik, amikor a piacon 4-7%-os kamatozással is elérhető, a réginél jóval kedvezőbb hitelek vannak, akár FIX kamatozással, FIX törlesztőrészletekkel is.

Sokan a bankváltási hercehurcát szeretnék elkerülni, és emiatt fizetik tovább a kedvezőtlen kamatozású hitelüket. Pedig sok bank nem köti a nála felvett hitel törlesztését a nála vezetett bankszámla meglétéhez. Aki mégis bankváltásra adja a fejét, annak pedig nem sok időbe telik, mire a másik fiókban megnyitják a számláját, és még további kedvezmények (akár hitel-kamatkedvezmények) is járnak az új bankszámla mellé. Érdemes ilyenkor a népszerű folyószámla-hitelüket, és hitelkártyájukat is kiváltani az adósoknak, hiszen ezzel további, akár havi több tízezer forintot is spórolhatnak a Családi kasszájuknak.

Mi, a Princze Invest-nél nem kötelezzük Ügyfeleinket hitelkiváltásra, vagy hitel felvételére egy Ügyféllel folytatott konzultáció során.
Így érdemes akár csak egy kalkulációt is számoltatni Velünk, mert lehet hogy sokkal jobban jár ezután, és ez az információ átadás egy forintjába sem kerül Ügyfeleinknek.

Több bank, széles pénzügyi palettájával tudjuk kiszámolni Önöknek, hogy melyik a legkedvezőbb ajánlat a mai piacon.

Időpont egyeztetéshez írjon e-mail –t, vagy hívjon minket:





Telefon:   06-70-578-2011

E-mail:    princzinvest@gmail.com






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.